وبلاگ

انواع میخ پرچ صنعتی

انواع میخ پرچ صنعتی

انواع میخ پرچ صنعتی

میخ پرچ از جمله کلیدی‌ترین و کاربردی‌ترین اتصال‌دهنده‌های فیزیکی نظیر پیچ و مهره در صنایع مختلف از جمله ساخت کابینت آشپزخانه است. پرچ برخلاف بسیاری از پیچ‌ها، اتصال دائمی و جدانشدنی ایجاد می‌کند. از این‌ رو، در ساخت طیف گسترده‌ای از دستگاه‌ها و قطعات کاربرد دارد. از جمله مهم‌ترین فاکتورها در انتخاب میخ پرچ، نوع و شکل آن است که در تعیین کاربردهای آن نقش پررنگی دارد. از این ‌رو، شناخت انواع پیچ پرچ و ویژگی‌های ساختاری آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه، ضمن معرفی انواع میخ پرچ صنعتی، ویژگی‌ها و کاربردهای هرکدام را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مشخصات و ویژگی‌های میخ پرچ صنعتی چیست؟

میخ پرچ به دسته‌ای از اتصال‌دهنده‌های فلزی اطلاق می‌شود که ساختار آن‌ها شامل یک بدنه میخی شکل و یک کلاهک است. جنس آن با توجه به کاربردها و شرایط آب و هوایی محل اتصال می‌تواند از فولاد، آلومینیوم، برنج یا مس باشد. برای مثال، به ‌منظور افزایش طول عمر پرچ‌ها در محیط‌هایی که درصد رطوبت بالایی دارند، عمدتاً از پرچ‌های آلومینیومی و فولادی استفاده می‌شود.

در صورتی ‌که محل اتصال در معرض مواد خورنده قرار داشته باشد، پرچ‌های دارای پوشش گالوانیزه‌ای گزینه‌های منطقی‌تر و مناسب‌تری خواهند بود. پرچ‌ها به ‌گونه‌ای ساخته می‌شوند که بعد از اتصال به ‌هیچ‌ عنوان باز نشوند؛ مگر آنکه به ‌طور کامل تخریب شده و از محل اتصال جدا شوند. برخی از انواع پرچ به دلیل کیفیت پایین و آلیاژ به‌ کار رفته در ساختار آن‌ها دچار زنگ‌زدگی و خوردگی می‌شوند؛ اما این مسئله با انتخاب یک برند مناسب و همچنین یک فروشگاه معتبر، از لیست دغدغه‌های خرید شما خارج می‌شود.

انواع میخ پرچ صنعتی را بشناسید

انواع مختلفی از پرچ‌ها در بازارهای جهانی وجود دارند که از نظر ویژگی‌های ظاهری، جنس، قطر بدنه، شکل کلاهک و… با یکدیگر متفاوت هستند؛ اما رایج‌ترین دسته‌بندی برای انواع میخ پرچ به شکل زیر است:

  • پرچ توپر

یکی از مستحکم‌ترین و مطمئن‌ترین پرچ‌ها برای کاربردهای ویژه مانند ساخت پل‌ها و هواپیماها، پرچ توپر است. ساختار این پیچ از یک کلاهک و بدنه استوانه‌ای توپر تشکیل می‌شود که از میلگرد ساده ساخته میشود. لازم به ذکر است که برای استفاده از این پرچ باید به دو طرف سطح اتصال مورد نظر دسترسی داشته باشید.

  • پرچ نیمه‌پر

پرچ نیمه‌پر که به ‌عنوان پرچ نیمه لوله‌ای نیز آن را می‌شناسند، شامل یک کلاهک گرد و بدنه‌ای استوانه‌ای نیمه‌پر  است. به ‌عبارت ‌دیگر، بدنه استوانه‌ای پرچ تا وسط سوراخ است.

پرچ نیمه پر

  • پرچ توخالی

پرچ توخالی یا پرچ کور به دسته‌ای از پیچ‌ها اطلاق می‌شود که بدنه استوانه‌ای آن کاملاً توخالی است. این نوع پرچ به دلیل ساختار منحصربه‌فرد خود، سرعت نصب را بالا می‌برد؛ اما در اتصالات حساس نمی‌تواند استحکام مورد نظر شما را تأمین و تضمین کند. برای استفاده از پرچ‌های کور، دسترسی به تنها یک طرف از قطعه کافی است.

  • پرچ میخی شکل

پرچ میخی شکل از یک بدنه استوانه‌ای توخالی تشکیل شده است. از این‌ رو، کاربرد زیادی در پرچ کردن ورقه‌های فلزی مانند وسایل آشپزخانه و بدنه خودروها دارد.

پرچ میخی شکل

  • پرچ قارچی

پرچ قارچی برای اتصال ورق‌های فلزی نازک مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این میان، لازم است که یک طرف ورق کاملاً صاف و فاقد هرگونه ناهمواری باشد.

  • پرچ افشان

برخی از قطعات کار حساسیت بالایی دارند و در صورت پرچ شدن با پیچ یا میخ نامناسب، آسیب می‌بینند. بهترین گزینه در این مواقع، پرچ افشان است که با پخش کردن فشار در سطح اتصال، مانع از آسیب دیدن قطعه می‌شوند. با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد پرچ افشان، معمولاً برای اتصال قطعات نرم مانند فوم از آن استفاده می‌شود.

  • میخ پرچ چکشی

یکی از پرکاربردترین میخ‌های پرچی در صنایع ویژه‌ای مانند کشتی‌سازی، پرچ چکشی یا ضربه‌ای است. این نوع پرچ معمولاً برای اتصال ورق‌های فلزی و پروفیل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. پرچ‌های ضربه‌ای با قطر 10 میلی‌متر به ‌صورت سرد و قطرهای بین 10-36 میلی‌متر به ‌صورت گرم کاربرد دارند.

  • پرچ جامد

پرچ جامد یکی از قدیمی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین اتصال‌دهنده‌های دائمی است که به دلیل قدرت اتصال و ایمنی بالای خود، در کاربردهای ویژه مانند پل، قاب ساختمان، جرثقیل، هواپیماها و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای پرچ کردن این اتصال‌دهنده از ابزارهایی مانند فشار دهنده‌های پنوماتیک، الکترومغناطیسی، هیدرولیکی و حتی چکش‌های دستی استفاده می‌شود.

پرچ جامد

  • پرچ ضدزنگ

پرچ‌های ضدزنگ از جنس آلومینیوم با مقاومت بالا در برابر رطوبت ساخته می‌شوند و سبک هستند. از این ‌رو، به‌ عنوان پرچ آلومینیومی نیز آن را می‌شناسند.

  • پرچ شانه‌دار

پرچ شانه‌ای شامل یک شانه توپر و کلاهکی از جنس فولاد، فولاد ضدزنگ، مس، برنج یا آلومینیوم است. کلاهک این پرچ، بسته به کاربرد آن در صنایع می‌تواند به شکل دکمه‌ای، شمشیری، بیضی یا مسطح باشد. از طرفی، شانه آن ممکن است سوراخ یا دارای زبانه‌ای کوچک باشد. از این ‌رو، قدرت مونتاژ و اتصال آن بسیار بالا است. گاهی از پرچ شانه‌ای به ‌عنوان یک جایگزین دائمی برای پیچ‌های رزوه‌دار استفاده می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله با انواع میخ پرچ صنعتی آشنا شدید و دانستید که هر یک از آن‌ها چه ویژگی‌های ساختاری و چه کاربردهایی دارند. پرچ‌ها در اغلب موارد می‌توانند به گزینه‌های مطمئن‌تری برای ایجاد اتصال فیزیکی تبدیل شوند. از این ‌رو، در بسیاری از کاربردها و صنایع مانند پل‌سازی، ساختمان‌سازی، کشتی‌سازی، خودروسازی و… از پرچ‌ها برای ایجاد اتصال‌های دائمی و مستحکم استفاده می‌شود.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پاسخگویی به سوالات شما
ارسال