وبلاگ

انواع واشر

انواع واشر و کاربردهای آن

یکی از ابزارهایی که در زمینه یراق، پیچ مهره و … کاربرد بسیار زیادی داشته و باعث می‌شود که عملکرد تجهیزات مختلف مطلوب و ایده‌آل باشد، واشر است. استفاده از این ابزار نه تنها از خورده شدن پیچ و مهره جلوگیری می‌کند، بلکه اتصالات را محکم‌تر کرده و مانع از نفوذ هوا یا گرد و خاک به آن‌ها می‌شود. در این مطلب با انواع واشر  و همچنین کاربردهای بسیار گوناگونی دارد که در ادامه بیشتر با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

واشر چیست؟

واشر حلقه‌ای از جنس فلز است که به شکل دیسک بسیار کوچک ساخته می‌شود و برای پخش شدن بار بین پیچ و مهره و در نهایت جلوگیری از لغزش آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. واشر خوردگی پیچ و مهره‌ها را به حداقل رسانده و طول عمر آن‌ها تا حد زیادی افزایش پیدا می‌دهد. واشرها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند که از منظر ضخامت، قطر خارجی و داخلی و همچنین جنس با یکدیگر متفاوت هستند.

به‌صورت کلی واشرها به دو شکل پلاستیکی و فلزی ساخته می‌شوند که هر کدام کاربردهای مختلفی دارند. برای ساخت واشرهای فلزی از متریال مختلفی نظیر آهن، فولاد، خشکه و … استفاده می‌شود. متریالی که واشر از آن‌ها ساخته شده است با حروف و اعداد خاصی بر روی بدنه آن حک شده‌اند.

کاربرد واشرها

زمانی که می‌خواهید یک پیچ را درون چوب، فلز یا هر سطح دیگری فرو کنید، ممکن است سطح مورد نظر دچار آسیب یا شکستگی شود. برای جلوگیری از وقوع این حوادث از انواع واشرها استفاده می‌شود. در برخی مواقع نیز، پیچ تا انتها درون سطح مورد نظر فرو نمی‌رود؛ در نتیجه برای اینکه بتوان فاصله باقی‌مانده را پر کرد تا خالی نماند، می‌توان از واشر کمک گرفت. واشرها انواع مختلفی داشته و متناسب با آن کاربردهای متنوعی نیز دارند؛ برای مثال برخی از آن‌ها برای آب‌بندی و جلوگیری از ورود و خروج مایعات یا هوا استفاده می‌شوند.

انواع واشر

مزایای استفاده از واشر

  • جلوگیری از چرخش و یا خوردگی پیچ و مهره
  • افزایش استحکام اتصال شکل‌گرفته
  • توزیع یکنواخت نیرو در سطح و جلوگیری از آسیب رسیدن به آن

 

انواع واشر

انواع واشر

واشرها انواع مختلفی دارند که آن‌ها را متناسب با پیچ و مهره مد نظر انتخاب می‌کنند. در این قسمت با انواع این ابزار کاربردی و کوچک آشنا می‌شویم.

  1. واشر تخت یا ساده (Flat Washer)

این نوع واشر را می‌توان ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین نوع آن در نظر گرفت. از واشر تخت یا ساده برای افزایش استحکام اتصال شکل‌گرفته و همچنین ایجاد فاصله استاندارد استفاده می‌شود.

  1. واشر تخت ضربه‌گیر

این مدل را می‌توان زیرمجموعه‌ای از واشر تخت در نظر گرفت که مساحت بیشتری نسبت به آن دارد. مساحت بیشتر باعث می‌شود تا این محصول توانایی ضربه‌گیری بیشتری نیز داشته باشد؛ چراکه فشار در سطح موجود پخش شده و ضربه زیادی وارد نخواهد شد. از واشر تخت ضربه‌گیر برای اتصال بر روی فلزات نرم مانند آلومینیوم و همچنین ورق‌های نازک فلزی و یا چوبی استفاده می‌شود.

  1. واشر برجسته

در اطراف واشر برجسته لایه‌ای ضخیم وجود داشته که پیچ در آن فرو می‌رود. کاربرد این واشر اغلب برای زیبایی در کار است.

  1. واشر فنری

همان‌طور که از اسم این نوع واشر مشخص است حالت فنری دارد. ساختار ظاهری واشر فنری به این صورت است که به‌وسیله یک شیار، سطح آن به دو قسمت تقسیم می‌شود. یکی از این دو قسمت بالاتر از دیگری قرار گرفته و این امر باعث می‌شود که ارتعاشات به وجود آمده مهار شوند. از این مدل واشر برای محکم کردن اتصالات استفاده می‌شود.

  1. واشر مربعی

یک نوع واشر به شکل مربع یا همان چهارگوش است. سطح مقطع مربعی این نوع واشر، باعث افزایش استحکام اتصال شکل‌گرفته خواهد شد.

  1. واشر منحنی

در ساختار این نوع واشر شما شاهد یک موج خواهید بود. واشر منحنی با ساختار خاص خود از ظرفیت بار و انحراف کافی برخوردار بوده و در اغلب مواقع برای بالشتک و اسپینر استفاده می‌شود.

  1. واشر قفلی دندانه داخلی، خارجی، یا گوه‌ای

در واشر قفلی دندانه داخلی، بر روی سطح داخلی واشر تعدادی دندانه وجود دارد. این نوع از محصولات تحمل فشار ورودی کمتری داشته و از همین رو از آن بیشتر برای اتصالاتی که فشار کمتری دارند، استفاده می‌شود.

ظاهر واشر قفلی دندانه خارجی دقیقا معکوس دندانه داخلی بوده و در سطح خارجی خود، دندانه دارد. مقاومت این مدل بیشتر از نمونه قبلی است.

واشر قفل کننده گوه‌ای، در سطح میانی خود دارای گوه است. از این واشر اغلب زمانی استفاده می‌شود که شدت ارتعاشات واردشده بالا باشد.

  1. واشر لب پر

این واشر فضای کمتری نسبت به انواع دیگر اشغال می‌کند، چراکه در یک لبه خود دارای بریدگی است. همین امر باعث شده است تا اغلب از این واشر برای محل‌هایی استفاده شود که محدودیت فضا در آن‌ها وجود دارد.

  1. واشر سیل کننده

منظور از واشر سیل کننده، در واقع خاصیت آب‌بندی آن است. این واشر از ورود آب و هوا به محیط‌های مختلف جلوگیری می‌کند. واشر سیل کننده در زیر خود یک لایه نئوپرون دارد که مانع بسیار خوبی برای ورود آب است. این محصول بسیار کاربردی بوده و از آن در محیط‌هایی که احتمال ورود و خروج آب و هوا وجود دارد بیشتر استفاده می‌شود.

  1. واشر شانه

نوع دیگری از واشر وجود دارد که از الیاف شیشه، فلزات، نایلون و … ساخته می‌شود. کاربرد واشر شانه، بیشتر در عایق‌بندی قسمت‌های مختلف مونتاژ مانند سیم، پیچ، کلید و … است.

سخن پایانی

واشر یکی از کاربردی‌ترین ابزارهایی است که در صنایع مختلف و مصارف خانگی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قطعه معمولا از جنس پلاستیک یا فلز ساخته شده و می‌تواند باعث محکم‌تر شدن اتصالات شود. در این مقاله با انواع مختلف واشرها آشنا شدیم و ویژگی‌ها و موارد کاربرد هریک از آن‌ها را مورد بررسی قرار دادیم.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پاسخگویی به سوالات شما
ارسال