وبلاگ

چگونه بلبرینگ خطی مناسب کار خود را انتخاب کنیم؟

چگونه بلبرینگ خطی مناسب کار خود را انتخاب کنیم؟

دستگاه‌ها و ماشین‌آلات صنعتی متشکل از چندین قطعه مکانیکی هستند که این قطعات باعث کارکرد صحیح آن‌ها می‌شوند. بلبرینگ نیز یکی از انواع قطعات مکانیکی است که جهت برقراری حرکت‌های دورانی به کار گرفته می‌شود. نوعی از بلبرینگ‌ها نیز ساخته شده‌اند که از آن‌ها جهت حرکت‌های خطی مانند حرکت رفت و برگشت شافت‌ها و مواردی از این قبیل استفاده می‌کنند. در این مقاله، به بررسی بلبرینگ‌های خطی و مشخصات آن‌ها پرداخته‌ایم. همچنین، به این پرسش مهم که چگونه بلبرینگ خطی مناسب کار خود را انتخاب کنیم؟ پاسخ داده‌ایم. با ما همراه باشید.

 

بلبرینگ خطی

بلبرینگ خطی چیست؟

بلبرینگ خطی (Linear bearing) که به آن بال بوشینگ یا یاتاقان خطی هم گفته می‌شود یکی از انواع بلبرینگ موجود در بازار است که باعث ایجاد حرکت خطی می‌شود. بلبرینگ خطی تنوع بسیار بالایی دارد و در طرح‌های مختلفی ساخته می‌شود. در یک دسته‌بندی کلی می‌توان این بلبرینگ را به دو مدل ساده و شیاردار تقسیم کرد. هر یک از این بلبرینگ‌های خطی دارای مشخصات منحصربه‌فردی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

انواع بلبرینگ‌های خطی

اجزای اصلی بلبرینگ‌های خطی ساده و شیاردار یکی است و تفاوت آن‌ها مربوط به یک جزء اضافی در مدل شیاردار می‌شود. در قسمت زیر به معرفی انواع بلبرینگ‌ خطی پرداخته‌ایم:

  • بلبرینگ خطی ساده

بلبرینگ خطی ساده متشکل از نگه‌دارنده، ساچمه، اسلیو خارجی و درزگیر پلاستیکی است. وظیفه نگه‌دارنده، تعیین حرکت و هدایت ساچمه‌ها است. ساچمه نیز به عنوان عامل ایجاد حرکت خطی و هدایت شفت در درون بلبرینگ با اصطکاک پایین و راندمان بالا شناخته می‌شود. اسلیو خارجی هم با ساچمه‌ها در تماس است و به منظور انتقال بار به تکیه‌گاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. درزگیر پلاستیکی نیز مانع ورود مواد خارجی به درون بلبرینگ می‌شود.

liner bolbring

  • بلبرینگ خطی شیاردار

مدل شیاردار یکی دیگر از انواع بلبرینگ خطی ساخته‌شده تا به امروز است که علاوه بر 4 جزء اصلی بلبرینگ ساده، دارای یک صفحه ساچمه نیز هست. این صفحه باعث هم‌تراز کردن بلبرینگ می‌شود. به این ترتیب، بلبرینگ خطی شیاردار متشکل از نگه‌دارنده، چندین ساچمه، صفحه ساچمه، اسلیو خارجی و درزگیر پلاستیکی است. در تصویر بالا می‌توانید این اجزا را به ترتیبی که ذکر شد، مشاهده کنید.

کاربرد بلبرینگ‌ها در صنعت

کاربرد بلبرینگ‌ها در صنعت به حدی مهم و تأثیرگذار است که فقدان آن‌ها منجر به فرسودگی قطعات چرخشی می‌شود. بنابراین، قطعات مورد استفاده در بخش‌های مختلف صنعت به خصوص خودروسازی، نیاز مبرمی به این قطعه دارند. ضمناً، سرعت زندگی امروزی بسیار بالا رفته است و با گذشت زمان بیشتر نیز می‌شود؛ به همین جهت، وجود قطعاتی مانند بلبرینگ در دستگاه‌های مختلف مورد نیاز ما، اهمیت زیادی دارد. بلبرینگ موجب به گردش درآمدن چرخ‌های صنعت و تجهیزات سنگین، بدون سایش و به راحت‌ترین شکل ممکن می‌شود. بنابراین، می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین قطعات مورد استفاده در صنعت همین بلبرینگ‌ها هستند.

چگونه بلبرینگ خطی مناسب کار خود را انتخاب کنیم؟

برای انتخاب بلبرینگ خطی مناسب، بایستی به مواردی نظیر اندازه بلبرینگ، نوع بار، دقت، میزان استقامت، سیستم آب‌بندی، سرعت چرخش، لرزش یا ضربه و عمر آن دقت داشت. از بین این موارد نیز توجه به اندازه بلبرینگ و بار تحمل شده بر آن اهمیت زیادی دارد. در واقع، توجه به این دو فاکتور باعث می‌شود که بتوان بهترین گزینه را برای کار خود انتخاب کرد. عدم توجه به این دو پارامتر نیز باعث اشتباه در طراحی می‌شود و کارکرد سیستم را با شکست مواجه می‌کند.

به این ترتیب، در مرحله اول باید وضعیت کاری سیستم را بررسی کنید و بعد بار وارده به بلبرینگ را محاسبه نمایید. در این محاسبه نیز به مواردی همچون ضریب ایمنی توجه داشته باشید. بعد از مطلع شدن از مقدار بار وارده به بلبرینگ، به سراغ جداول و کاتالوگ‌های ارائه شده توسط شرکت تولیدکننده بلبرینگ بروید. سپس، با توجه به ابعاد دستگاه، بلبرینگ مناسبی را انتخاب کنید. بلبرینگ منتخب شما بایستی بتواند بار محاسبه‌شده در مرحله اول را تحمل کند و سایز آن به‌گونه‌ای باشد که بتوان از آن در دستگاه مورد نظر خود استفاده کرد. بنابراین، قبل از خرید بلبرینگ بایستی شرایط کاری خود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید و سعی کنید، خرید مطمئن و هوشمندانه‌ای داشته باشید.

جمع بندی

بلبرینگ یکی از مهم‌ترین قطعات مکانیکی تولیدشده در جهان است که باعث برقراری حرکت‌های دورانی می‌شود. بلبرینگ خطی نیز یکی از انواع آن است که حرکت‌هایی به شکل خطی دارد. خود این بلبرینگ در مدل‌های مختلفی از جمله ساده و شیاردار تولید می‌شود. این دو بلبرینگ مشابه یکدیگر هستند و تنها در یک جزء با یکدیگر تفاوت دارند. بلبرینگ خطی ساده دارای نگه‌دارنده، ساچمه، اسلیو خارجی و درزگیر پلاستیکی است. بلبرینگ خطی شیاردار نیز این اجزا را دارد و یک صفحه ساچمه نیز در آن تعبیه شده است. این صفحه باعث تراز شدن بلبرینگ می‌شود. هر یک از این بلبرینگ‌ها دارای کاربردهای مهمی در صنعت هستند و مانع از سایش قطعات چرخشی می‌شوند. در زمان انتخاب بلبرینگ خطی مناسب کار خود نیز بایستی به مواردی نظیر اندازه آن و بار وارده به بلبرینگ توجه داشته باشید و بعد از تعیین این دو مورد، دست به انتخاب بزنید.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پاسخگویی به سوالات شما
ارسال