وبلاگ

انواع واشر

معرفی انواع مهره و کاربردهای آن

عضو جدانشدنی و همیشه همراه پیچ، مهره بوده که انواع مختلفی داشته و کاربردهای متفاوتی نیز دارد. قبل از خرید پیچ و مهره بهتر است به یک راهنمای جامع درباره انواع آن مراجعه کنید تا در این زمینه اطلاعات کافی داشته باشید. فراموش نکنید که مهره انتخابی باید با پیچ شما سازگار باشد. در ادامه با انواع مهره و کاربردهای هرکدام بیشتر آشنا خواهیم شد.

مهره چیست؟

مهره یا همان Nut یک قطعه فلزی است که در مرکز خود یک سوراخ رزوه‌دار دارد. این قطعه به کمک رزوه‌های خود می‌تواند به قطعات دیگر، مخصوصا پیچ‌ها متصل شده و یک اتصال محکم به وجود آورد. توجه کنید که برای دستیابی به این اتصال باید رزوه‌های هر دو قطعه بر هم منطبق باشند.

انواع مهره‌ها و کاربردهایشان

همان‌طور که اشاره کردیم، مهره‌ها دارای انواع بسیاری هستند که اگر کاربرد آن‌ها را به‌خوبی ندانید، بدون شک در انتخاب آن‌ها دچار مشکل خواهید شد. در این قسمت انواع مختلف مهره را به شما معرفی خواهیم کرد.

  1. مهره قفل شونده (Lock Nut)

این مهره‌ها با انواع معمولی تفاوت داشته و عمده این تفاوت در سیستم باز و بسته شدن آن‌هاست. مهره‌های قفل شونده برای بسته شدن نیازی به فشرده شدن بر روی قطعات نداشته و با روش‌های دیگر محکم می‌شوند؛ اما قادرند یک اتصال بسیار مستحکم ایجاد کنند. کاربرد این مهره‌ها را می‌توان در برخی از سیستم‌ها که دچار ارتعاشات زیادی هستند یا اینکه احتمال وارد شدن نیروهای ناگهانی به آن‌ها وجود دارد، مشاهده کرد. در چنین سیستم‌هایی احتمال این‌که با گذشت زمان مهره باز شود وجود دارد، پس باید از نوعی مهره استفاده کرد که این ضعف را نداشته باشد.

  1. مهره چهارگوش

این مهره‌ها حالت مربعی داشته و برای اتصالشان باید از آچار مخصوص کمک گرفت تا به‌آسانی و بدون لغزش بتوان این کار را انجام داد. سطح مهره چهارگوش بزرگ بوده که همین امر باعث افزایش نیروی اصطکاک و در نتیجه کاهش احتمال لق شدگی خواهد شد. از این نوع مهره برای ریل‌های راه‌آهن، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ساختمان‌سازی، سازه و اسکلت فلزی استفاده می‌شود.

  1. مهره شش گوش

این نوع را می‌توان یکی از پرکاربردترین انواع مهره دانست که در جنس‌ها و ابعاد مختلف ساخته می‌شود. ساخت مهره‌های شش‌گوش سخت‌تر از مهره‌های چهارگوش است، اما امروزه با پیشرفت دستگاه‌های این صنعت، ساختن مهره شش‌گوش دیگر کار دشواری نیست. هنگام اتصال مهره‌های چهارگوش احتمال لغزش آچار کمتر از مهره‌های شش‌گوش است؛ اما اگر بخواهیم کلی‌تر مقایسه کنیم، باید بگوییم که اتصال این مهره‌ها ساده از نوع چهارگوش است و سریع‌تر انجام می‌شود.

صنایع پتروشیمی، نفت، گاز، آب، ساختمان‌سازی، اتصالات ماشین‌آلات و … بیشترین استفاده را از این مدل مهره دارند. مهره‌های شش‌گوش در انواع مختلفی مانند مهره شش‌گوش سنگین، مهره شش‌گوش باریک و …، تولید می‌شوند؛ اما اساس آن‌ها دقیقا مانند یکدیگر است.

  1. مهره ماشین

مهره‌های ماشین را می‌توان زیرمجموعه‌ای از مهره‌های شش‌گوش و چهارگوش دانست که ظریف‌ترین و کوچک‌ترین نوع آن‌ها هستند. از آن‌ها برای اتصال انواع پیچ‌های ماشین استفاده می‌شود.

  1. مهره واشر دار

واشر در این مهره‌ها برای افزایش مساحت اعمال نیرو به کار برده می‌شود تا نهایتا نیروی واردشده کاهش پیدا کرده و از فرو رفتن و یا تغییر شکل دادن قطعه مورد نظر جلوگیری شود. جنس نرم‌تر این مهره‌های واشردار باعث می‌شود تا ساییدگی و اصطکاک کمتری بر روی سطح پیچ و همچنین قطعه ایجاد شود. مهره‌های واشردار اغلب در مواردی کاربرد دارند که تعداد اتصالات بسیار زیاد بوده و نیاز است که سرعت کار بیشتر شود. همچنین اگر شرایطی وجود دارد که نگران جا ماندن و یا گم شدن واشر در تجهیزات مهم هستید، می‌توانید از این مهره‌ها استفاده کنید. در مواقعی که دسترسی به قطعه دشوار بوده و محل تنگ و تاریک باشد، استفاده از چنین مهره‌ای مزیت محسوب می‌شود.

  1. مهره اتصال یا کوپلینگ

این مهره‌ها طول بلندتری داشته و درون آن‌ها کاملا رزوه شده است. مهره کوپلینگ اغلب برای اتصال دو قطعه رزوه شده دیگر به کار می‌رود. امکان استفاده از هر دو طرف این مهره‌ها وجود دارد و قطعات از این طریق وارد این مدل مهره می‌شوند. مهره‌های اتصال به‌صورت شش‌گوش و یا مدل‌های مختلف دیگر وجود دارند.

  1. مهره سربسته

یک طرف این مهره‌ها دارای سطحی گرد و گنبدی شکل بوده که کاملا بسته شده است. مزیتی که در استفاده از مهره‌های سربسته وجود دارد این است که بعد از نصب، ظاهر کار را زیباتر کرده و سطح گنبدی آن‌ها، از برخورد با اعضای بدن، لباس و یا سایر اشیاء جلوگیری می‌کند. برخی از مهره‌های سربسته، سرپوش بلندتری دارند که می‌تواند طول بیشتری از پیچ را در خود جای دهد.

  1. مهره شیاردار

این مدل از مهره‌ها در یک طرف خود تعدادی شیار دارند که برای عبور پین از آن‌ها استفاده می‌شود. پس این سبک مهره‌ها برای پیچ‌ها و قطعاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند که حفره مخصوص پین داشته باشند. وجود پین باعث می‌شود که اتصال پیچ و مهره مستحکم‌تر شده و مقاومت بیشتری در برابر ضربه و یا ارتعاش داشته باشد. نصب مهره شیاردار نسبت به مهره‌های قفل شونده ساده‌تر بوده و راحت‌تر انجام می‌شود.

  1. مهره چشمی

مهره‌های چشمی در یک سر خود دارای حلقه هستند. از این نوع مهره برای مواردی استفاده می‌شود که بخواهیم قطعات و یا تجهیزات سنگین را به کمک جرثقیل حمل کرده و بالا ببریم. در مواردی که نیاز است از یک قلاب برای اتصال استفاده کنیم، اغلب مهره‌های چشمی به کار می‌روند.

  1. مهره T شکل یا تی

چنانچه از طرفین به این مدل مهره‌ها نگاه کنید، آن‌ها را به شکل حرف T خواهید دید؛ به همین دلیل است که به این نام معروف هستند. در یک سمت این مهره‌ها سه یا چهار تیغه وجود دارد که کمک می‌کند وارد قطعات مختلفی نظیر پلاستیک، چوب، الیاف مصنوعی و … شوند. نوعی از این مهره‌ها وجود دارد که با عنوان مهره‌های شیار تی شناخته می‌شوند. از این مدل اغلب برای نگهداری گیره‌ها، ابزارهای پرس و … استفاده می‌شود.

 سخن پایانی

دنیای مهره‌ها دارای تنوع بسیار زیادی است؛ به صورتی که می‌توان گفت برای هر کاربردی یک نوع مهره ارائه شده است. برخی از این محصولات دارای کاربردهای جامع و گوناگونی هستند؛ در صورتی که برخی دیگر در این زمینه به‌صورت محدود عمل می‌کنند. در قسمت‌های قبلی، نمونه‌های مختلفی از این ابزار کاربردی را معرفی کردیم تا شما بتوانید به هنگام نیاز بدون سردرگمی، مهره مورد نظر خود را پیدا کرده و خریداری کنید.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پاسخگویی به سوالات شما
ارسال