پیچ و مهره های کاربردی در صنعت ساختمان
پیچ و مهره های کاربردی در صنعت ساختمان
در صنایع مختلف، اتصالات تجهیزات از اهمیت بالایی برخوردار است. در صنعت ساختمان نیز این موضوع مورد توجه است و اتصالات باید به روش صحیح و با استفاده از تجهیزات مناسب و باکیفیت انجام شود. در این صنعت از شیوهها و ابزارهای مختلفی بدین منظور استفاده میشود. یکی از مهمترین انواع ابزارها، پیچ و مهرهها هستند که به نام پیچ و مهره های ساختمانی شهرت دارند. این ابزار در انواع و اندازههای مختلف تولید میشوند و میتوانند در زمینههای متفاوت در صنعت ساختوساز مورد استفاده قرار بگیرند. در این مقاله سعی شده است انواع، کاربردها و مزایای پیچ و مهره های صنعت ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم و اطلاعاتی کاربردی را در این زمینه با شما در میان بگذاریم.
پیچ و مهره ساختمانی چیست؟
پیچ و مهرههای ساختمانی که به منظور برقراری اتصالات در سازههای مختلفی مانند منازل مسکونی و ساختمانهای تجاری مورد استفاده قرار میگیرند، طبق استانداردها و گریدهای خاصی تولید میشوند. در واقع، برخی از انواع این ابزارها تنها در صنعت ساختمان استفاده میشوند و قابلیت استفاده در صنایع دیگر را ندارند. پیچ و مهرههای صنعت ساختمان در قسمتهای مختلف یک سازه مانند اسکلت فلزی، اتصالات کابینتها، کفپوش و مواردی دیگر ازایندست استفاده میشوند. در تولید این ابزار، مواد اولیه گوناگونی مانند آلومینیوم، برنج، پلاستیک و فولاد به کار میروند.
استانداردهای مختلفی در زمینه تولید پیچ و مهره ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند. سه استاندارد اصلی و برجسته در جهان، استاندارد DIN آلمان، ASTM آمریکا و ISO هستند. از شاخصترین پیچ و مهرههای استاندارد مورد استفاده در صنعت ساختمان میتوان به DIN 6914، A325، ASTM A449 و A490 اشاره کرد. در صنعت ساختوساز، کیفیت و ایمنی ابزارآلات مسئله مهمی است. به همین جهت، در ساخت پیچ و مهره و اجرای آنها، استانداردها بسیار مورد توجه هستند.
پیچ و مهرههای ساختمانی چه انواعی دارند؟
در صنعت ساختمان، پیچها در مراحل مختلف ساخت سازه، از اسکلت گرفته تا مراحلی نهایی پروژه، مورد استفاده قرار میگیرند. از همین رو، این ابزارها در انواع و سایزهای مختلف تولید میشوند تا بتوانند در برقراری اتصالات متفاوت به کار گرفته شوند. در اینجا به انواع مختلف پیچ و مهره بر اساس گرید آنها اشاره میکنیم و هر یک را به طور مختصر مورد بررسی قرار میدهیم.
گرید 10.9
این نوع پیچ که درجه سختی و مقاومت بالایی دارد، یکی از پرکاربردترین انواع ابزارآلات در صنعت ساختمان محسوب میشود. گرید 10.9 به لحاظ ظاهری، متفاوت از دیگر انواع پیچهای ساختمانی است.
گرید 12.9
این نوع پیچ، مقاومت بسیار بالایی دارد و میتواند بارکششی معادل 120 کیلوگرم را تحمل کند. در اتصالاتی که میزان بار واردشده به پیچ بالاست، نوع گرید 12.9 به کار گرفته میشود.
پیچ خشکه با گرید 8.8
این پیچ فولادی جزو نمونههای مقاوم است و بیشتر در پروژههای ساختمانی خاص استفاده میشود؛ البته پیچ خشکه نسبت به دو نوع ذکرشده در بالا، از مقاومت کمتری برخوردار است.
پیچهای ساختمانی را میتوان از جهات دیگر نیز دستهبندی کرد. برای مثال، پیچها بر اساس جنس و مواد اولیه، در دستههای مختلفی قرار میگیرند که از آن جمله میتوان به پیچهای فولادی، آلومینیومی، تیتانیومی، پلاستیکی، برنجی و استیل اشاره کرد. گفتنی است، به طور کلی پیچهای ساختمانی را در دو دسته معمولی و مقاوم قرار میدهند. نمونههای معمولی از جنس فولاد ساده کربنی هستند و نوع مقاوم از فولادهای کم آلیاژ ساخته شدهاند.
کاربرد پیچ و مهرههای ساختمانی
همانگونه که قبلا اشاره شد، این نوع ابزار در مراحل و قسمتهای مختلف یک سازه به کار میروند؛ به طوری که شما میتوانید بهکارگیری این ابزارها را در ابرسازهها و قطعات فلزی بزرگ و همچنین در قطعات کوچک چند سانتیمتری مشاهده نمایید. پس کاربرد پیچ و مهره در صنعت ساختمان بسیار گسترده است. از همین رو، تنها به برخی از موارد استفاده این ابزار در صنعت ساختوساز اشاره میکنیم.
استفاده از انواع مختلف پیچ در سازههای فلزی
پیچهای مورد استفاده در سازههای فلزی، در گریدهای متفاوتی تولید میشوند؛ زیرا در قسمتهای مختلف، فشار وارده بر اتصال متفاوت بوده و نوع خاصی از ابزارآلات مورد نیاز است. از طرفی هم، نمیتوان از هر نوع پیچی در سازههای فلزی استفاده کرد. برخی پیچهای ساختهشده از فولاد آلیاژی مانند نوع گرید 10.9 و 12.9، بیشترین استفاده را در چنین سازههایی دارند.
پیچهای مخصوص شیروانی در مناطق پرباران
شیروانیها معمولا در نواحی پرباران مانند مناطق شمالی کشورمان مورد استفاده قرار میگیرند. پیچهای مورد استفاده در شیروانیها باید در مقابل باد، باران و دیگر عوامل جوی، مقاومت بالایی از خود نشان دهند و به صورت کاملا فیکس و بیحرکت در محل خود نصب شوند. این نوع پیچها معمولا پیچهای سرمته یا نوک مته نامیده میشوند.
استفاده در سنگها به همراه رولپلاک
استفاده از پیچها تنها به اتصال قطعات فلزی محدود نمیشود. در صنعت ساختمان به منظور اتصال مطلوب سنگها نیز از این نوع ابزار استفاده میکنند. مواد مورد استفاده در سنگ نماها معمولا به دلایل مختلف مانند عوامل محیطی یا ضربات وارده، از یکدیگر جدا میشوند. از همین رو، به منظور اتصال محکم سنگها به یکدیگر از پیچ و رولپلاک استفاده میکنند. چنین اتصالاتی در مقابل عوامل آسیبرسان، مقاومت بالایی از خود نشان میدهند و به سادگی باز نمیشود.
استفاده در کفپوش و پارکت
پیچهای مورد استفاده در این تجهیزات به لحاظ ظاهری و کاربردی، منحصربهفرد هستند. این نوع ابزار، دندههای بزرگی دارند که باعث اتصال کفپوش به کف اتاق میشوند. طراحی این پیچها به شکلی است که بعد از نصب، به صورت همراستا با کفپوش یا پارکت قرار میگیرند تا هیچگونه برجستگی در کف اتاق به وجود نیاید.
پیچ و مهره چه مزایایی نسبت به سایر انواع اتصالات دارد؟
در برخی قطعات و سازههای مورد استفاده در صنعت ساختمان، تنها با استفاده از پیچ و مهره میتوان اتصال مطلوب را برقرار کرد. از طرفی در مواردی که امکان بهکارگیری سایر گزینهها نیز وجود دارد، پیمانکاران معمولا استفاده از پیچ و مهره را ترجیح میدهند. این موضوع به دلیل مزایای بسیار این نوع اتصال است. برخی از این مزایا عبارتند از:
سرعت اجرای بالا
با استفاده از پیچ و مهره، سرعت ایجاد اتصالات و به طور کلی اجرای سازه افزایش مییابد. پیمانکاران معمولا در شرایط یکسان، این ابزار را به اتصالات جوشی ترجیح میدهند تا پروژه با سرعت بالاتری به انجام برسد.
هزینه بهمراتب کمتر
استفاده از پیچ و مهره نمیتواند به صورت مستقیم، هزینه اجرای سازه را به طور چشمگیری کاهش دهد؛ اما اگر پیمانکار بهجای اتصالات جوشی، از پیچ و مهره برای برقراری اتصالات استفاده کند، نوع مقاطع مورد نیاز در سازه تغییر میکند که معمولا وزن کمتری دارند و هزینه کمتری نیز برای پیمانکار ایجاد میکنند.
امکان استفاده مجدد از مقاطع
زمانی که اتصالات با استفاده از پیچ و مهره ایجاد شده باشند، امکان جدا کردن قطعات وجود دارد و میتوان از آنها در پروژههای دیگر استفاده نمود. درحالیکه اتصالات جوشی باعث تغییر شکل مقاطع میشوند و از طرفی، در چنین اتصالاتی، امکان جداسازی قطعات وجود ندارد و یا بسیار دشوار است. در سازههای موقت مانند برخی انواع پلها و داربستها، این مزیت پیچ و مهره اهمیت بالایی دارد و در میزان هزینه و سرعت اجرای پروژهها بسیار موثر است.
علاوه بر موارد بالا میتوان به مزایای دیگری چون کیفیت ساخت بالا، ایمنی بالای سازه، مقاومت بالا در برابر حرارت و امکان انتقال مقاطع و سازههای پیچ و مهرهای در شرایط بحرانی، اشاره کرد. علاوه بر اینها، بهکارگیری پیچ و مهرهها در پروژههای ساختمانی، بدون نیاز به یک محیط کاری خاص قابل انجام است؛ درحالیکه برای ایجاد اتصالات جوشی بایستی شرایط محیطی مطلوب، فراهم شود که از جمله این شرایط میتوان به دمای مناسب محیطی و تهویه مطلوب هوا اشاره کرد.
سخن پایانی
همانگونه که گفتیم، پیچ و مهرههای ساختمانی در انواع مختلفی تولید میشوند که به لحاظ جنس، سایز و نوع کاربری متفاوت از یکدیگر هستند. از همین رو، گاهی افراد در خرید پیچ و مهره متناسب با پروژه خود دچار سردرگمی میشوند. از طرفی، کیفیت برخی محصولات تولیدی تعریف چندانی ندارد که میتواند حتی باعث کاهش ایمنی سازه شود. یکی از شرکتهای معتبر در زمینه تولیدات، واردات و تامین انواع پیچ و مهره در کشور، شرکت باتاب جاوید ایرانیان است که همواره با ارائه کیفیت بالای محصولات و همچنین قیمت مناسب سعی در جلب رضایت مشتریان خود دارد. در این مقاله تلاش کردیم که در مورد انواع پیچ و مهرههای ساختمانی و کاربرد آنها، اطلاعاتی را در اختیار شما بگذاریم. امیدواریم این مطالب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشند.
دیدگاهتان را بنویسید