پیچ چیست و انواع و کاربردهای آن کداماند؟
پیچها را میتوان یکی از مهمترین و کاربردیترین ابزارها در ساخت و ساز، صنعت و حتی سرگرمی دانست. این ابزار کوچک در انواع پروژهها به کار میرود و در اکثر خانهها نیز به وفور پیدا میشود. آشنایی و شناخت اینکه پیچ چیست بسیار مهم است و کمک میکند تا هنگام نیاز، پیچ درستی را متناسب با کاربرد خود انتخاب کنید. پس با ما همراه باشید تا همهچیز را درباره این ابزار ریز بشناسید.
در مقالات قبل درباره انواع واشر و کاربردهای آن در این مطلب بیشتر بخوانید.
پیچ چیست؟
پیچ در اصل یک استوانه بوده که دور آن را رزوه یا همان شیارهایی به شکل مارپیچ، احاطه کردهاند. این شیارها ممکن است تا نیمه پیچ یا بهصورت کامل و تا انتها ادامه داشته باشند. بیشترین کاربرد این ابزار، اتصال قطعات با متریال مشابه و یا متفاوت، به یکدیگر است. قسمت انتهایی اغلب انواع پیچها، تیز بوده و همین امر باعث میشود تا ورود آنها به قطعه آسانتر صورت بگیرد.
قسمت ابتدایی یا سرپیچ نیز، اشکال مختلفی دارد و از قسمت بدنه آن بزرگتر است. این قسمت برای پیچاندن پیچ به کمک پیچگوشتی، آچار و … استفاده میشود. پیچها در ابعاد و اندازههای مختلفی ساخته میشوند؛ پس شما به هنگام خرید باید بسته به کاربردی که در نظر دارید، اندازه مناسب آن را تهیه کنید. اغلب پیچها را نیز بر اساس ظاهر و مشخصاتشان به گونههای مختلف دستهبندی میکنند. در ادامه با انواع مختلف آنها بیشتر آشنا میشویم.
انواع سرپیچ
سرپیچها را میتوان بر اساس کاربرد و استفاده، به صورت زیر دستهبندی کرد:
-
سرپیچ مخفی
پیچهایی که دارای سرپیچ مخفی هستند بهصورت کامل در قطعه مورد نظر فرو میروند، بدون اینکه کمترین برآمدگی ایجاد کنند. این نوع ابزار بعد از استفاده، کاملا همسطح با قطعه شده و صاف و یکدست میشوند.
-
سرپیچ نیمه گرد
این مدل زمانی به کار برده میشود که نیازی به سطح یکدست نداشته باشیم.
این مدل سرپیچها که از پرکاربردترین ابزارها به شمار میروند، با کمک آچار باز و بسته میشوند و از جنس استیل، گالوانیزه و یا پوشش خشکه هستند.
-
سرپیچ ذوزنقهای
شکل ذوزنقه این مدل باعث میشود که سطح حامل پیچ افزایش پیدا کند.
انواع پیچ از نظر نوع نصب
- پیچهای خودکار: این نوع از پیچها برای متصل شدن و ثابت ماندن در قطعه مورد نظر هیچ نیازی به مهره ندارند؛ یعنی نوک تیزی دارند و درون قطعه فرو میروند.
- پیچهای غیر خودکار: بر خلاف نوع قبلی، این مدل برای اتصال و ثابت ماندن، به مهره و یا یک قطعه مشابه نیاز دارد.
انواع پیچ از نظر کاربرد
-
پیچ چوب چیست
این نوع پیچ دارای دندانههای درشتی است که تا زیر سرپیچ ادامه دارند و برای ایجاد یک اتصال محکم بین دو قطعه چوبی استفاده میشود. انتهای این پیچ میتواند قطعه زیرین را سوراخ کرده و یک اتصال قوی ایجاد کند. زمانی که میخواهید یک پیچ چوب انتخاب کنید، باید توجه داشته باشید اندازه آن بهگونهای باشد که بتواند 3/2 قطعه چوبی زیرین را پوشش دهد. این نوع از پیچها که به دو دسته داخلی و فضای باز تقسیم میشوند، دارای شیارهای بزرگ و با فاصله از یکدیگر هستند که برای کار نصب چوب، ام دی اف قرنیز و پروفیلها و … کاربرد دارند.
-
پیچ آلن چیست
این پیچ را میتوان معروفترین و پرکاربردترین نوع پیچ در بازار دانست که به پیچ سوکتی نیز معروف است. این محصول در قسمت سرپیچ خود، یک فرورفتگی دارد که باعث میشود برای استفاده از آن، به آچار مخصوص خودش نیاز باشد. از این نوع پیچ برای ساخت و تولید ماشینآلات صنعتی، صنایع خودروسازی، اتصالات لولهها و … استفاده میشود.
-
پیچ ماشین چیست
این پیچ غیر خودکار بوده و برای اتصال نیاز به مهره دارد و بیشتر در صنایع الکترونیک استفاده میشود. رویه این مدل از جنس زینک است و رزوهای کامل داشته که کل ساقه را در برمیگیرد.
-
پیچ نوک بر
این مدل شباهت زیادی به پیچ ماشین داشته و در قسمت سر، دارای یک بریدگی است. کاربرد این پیچ در جاهایی است که به گشتاور بالایی نیاز باشد.
این مدل دارای سرپیچ ششگوش بوده و از استیل ساخته شده است. پیچ نوک متهای برای سوراخکاری مورد استفاده قرار گرفته و میتواند مسیر خود را باز کند.
-
پیچ فلز
همانطور که از نام این پیچ مشخص است، اغلب برای اتصال فلزات به کار برده میشود. پیچ فلز دارای رزوههای ریز با فاصلههای کوتاه است. سرپیچ این مدل میتواند دو سو، چهارسو و یا واشردار باشد. به غیر از فلز از این مدل پیچ برای پلاستیک، فایبرگلاس و یا اتصال فلز به چوب نیز استفاده میشود.
-
پیچ لگ
پیچ لگ در ظاهر بسیار شبیه به پیچ چوب بوده ولی ساقه آن بهصورت مخروطی رزوه شده است. از این پیچ در مواردی استفاده میشود که نیاز به گشتاور بالا باشد.
-
پیچ آسانسوری یا بالابر
پیچ آسانسوری دارای سرپیچی با قطر بزرگ بوده که کاملا بهصورت تخت ساخته شده است. این مدل پیچ، گردن باریکی داشته و اغلب از آن برای سطوح نرم و پلاستیکی مانند مثل تسمهنقاله و … استفاده میشود.
-
پیچ چشمی
این مدل پیچ هم بهصورت خودکار و هم بهصورت غیر خودکار ساخته میشود. در انتهای پیچ چشمی، حلقهای وجود دارد که از آن برای اتصال یک نوار، طناب و یا زنجیر استفاده میشود.
-
پیچ اجاقی
پیچ اجاقی یکی از انواع پیچ ماشینی بوده که دارای سر گرد و یا تخت است که از فولاد درجه پایین ساخته میشود. ساقه این محصول بهصورت کامل رزوه شده و دارای شیار است. این پیچ غیر خودکار، برای نصب نیاز به مهره دارد و برای اتصال قطعات فلزی به کار میرود.
-
پیچ بتن
این پیچ به عنوان پیچ بنایی یا پیچ آبی نیز معروف است؛ چراکه به رنگ آبی تولید میشود. پیچ بنایی از فولاد ضدزنگ و یا فولاد کربنی ساخته شده و برای نصب نیاز به دریل چکشی دارد تا کمترین میزان خطا را داشته باشد. ظاهر این مدل به شکل مخروط بوده و از آن برای اتصال انواع اشیاء نظیر چوب، فلز و … به بتن و سایر مصالح پایه استفاده میشود.
-
پیچ آینهای
پیچ آینهای دارای سرپیچ تخت بوده که کاملا یکنواخت با سطح قرار میگیرد. این مدل شباهت زیادی با پیچ چوب داشته و تنها تفاوت آنها در سرپیچشان است. از آنجایی که این پیچ کاربرد بسیاری در نصب آیینه دارد، به این عنوان معروف شده است.
سخن پایانی
پیچ را میتوان یکی از پرکاربردترین ابزارآلات دانست که در رشتههای مختلف استفاده میشود. در صنعت، ماشینسازی، مبلسازی، کابینتسازی، ساخت سازه و … اثری از انواع پیچها بهصورت کاملا مشهود نمایان است. پیچها را از طریق پارامترهای گوناگون میتوان تقسیمبندی کرد و در دستههای مختلف قرار داد. ما در این مقاله به معرفی انواع مختلف پیچ پرداختیم و کاربردهای متفاوت این ابزار را بررسی کردیم.
دیدگاهتان را بنویسید