کاربرد پیچ سر شش گوش
پیچها از ابزارهای اتصالاتی پرکاربرد در صنایع مختلف هستند که رایجترین آنها پیچ سر شش گوش یا Hexagon Head Bolt است. این محصولات در اندازهها و جنسهای مختلفی تولید میشوند. دلیل کاربری گسترده این پیچ در صنایع گوناگون، استحکام بالای آن است. پیچهای سر شش گوش با نام پیچهای آچارخور نیز شناخته میشوند. در ادامه با کاربرد پیچ سر شش گوش با ما همراه باشید.
ساختار پیچهای سر شش گوش چگونه است؟
گل پیچ این پیچها به شکل شش ضلعی است که در دو گروه گل درشت و گل ریز تقسیمبندی شده و با استفاده از آچار فرانسه یا آچار بکس باز و بسته میشوند. همچنین پیچهای شش گوش، بسته به نوع روزهای که دارند در یکی از دو گروه نیمه روزه و تمام رزوه قرار میگیرند. برای اینکه ماندگاری و عملکرد پیچهای شش گوش بالا رود، در هنگام نصب آنها از مهرههای شش گوش استفاده میکنند. مهرههای شش گوش انواع مختلفی دارند که تعدادی از آنها شامل موارد زیر میشوند:
- مهره شش گوش جوشی
- مهره شش گوش چاکدار
- مهره شش گوش واشر دار
- مهره شش گوش قفلی
- مهره شش گوش بلند
پیچ شش گوش چه جنسی دارد؟
از مواد مختلفی مانند آهن، فولاد، پلاستیک، پی وی سی، استنلس استیل و بسیاری مواد دیگر در ساخت پیچ شش گوش استفاده میشود. پرکاربردترین نوع این پیچها در صنعت عبارتند از:
- پیچ شش گوش فولادی استنلس استیل با گریدهای A2، A4، B8 و …
- پیچ شش گوش آهنی با گرید 8 و گرید 5.6
- پیچ شش گوش فولاد آلیاژی با گرید 9 و گرید 12.9
- پیچ خشکه فولادی با گرید 8
معروفترین گریدهای پیچ شش گوش چیست؟
پیچهای شش گوش با گریدهای مختلفی وجود دارند که پرکاربردترین آنها عبارتند از:
- گرید 6 که به آهن معروف است.
- گرید 8 که به پیچ خشکه معروف است.
- گرید 8
- گرید 9
- گرید 9
از پیچهای شش گوش در چه مواردی استفاده میکنند؟
امروزه در اغلب صنایع از پیچهای شش گوش برای اتصالات خود استفاده میکنند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنعت ساختمانسازی در ساخت پل، ساختمانها، سوله، اسکلت فلزی و …
- صنایع نفت و گاز
- صنعت پتروشیمی
- صنعت آب و فاضلاب
- تولید ماشینآلات کشاورزی، راهسازی و …
در پروژههایی مانند ساختمانسازی که لازم است اتصالات، مقاومت بالایی داشته باشند، از پیچهای شش گوش با گریدهای بالا استفاده میشود. اگر قرار باشد پروژهای در مناطقی با رطوبت بالا و پرفشار انجام شود، پیچهای شش گوش استیل به دلیل مقاوم بودن در برابر زنگزدگی و خوردگی به کار میآیند. در اتصالات سبک نیز، گرید پایین پیچهای شش گوش مناسب هستند.
پیچهای شش گوش بر اساس چه استانداردهایی ساخته میشوند؟
رایجترین استانداردهایی که در ساخت پیچهای شش گوش به کار برده میشود عبارتند از:
- پیچ شش گوش اچ وی با استاندارد Din 6914 یا EN 14399
- پیچ شش گوش تمام رزوه با استاندارد Din 933 یا ISO 4017
- پیچ شش گوش نیمه روزه با استاندارد Din 931 یا ISO 4014
- Din 561
- Din 564
- Din 601
- Din 558
- Din 609
- Din 7990
- Din 7999
- Din 960
پیچ شش گوش چه انواعی دارد؟
بسته به نوع کاربرد مورد نظر، پیچهای شش گوش انواع مختلفی دارند که پیچ شش گوش سر واشردار، پیچ شش گوش آهنی با کلاس 5.6، پیچ شش گوش استیل با کلاس A2، A4 و B8، پیچ شش گوش گل درشت و پیچ شش گوش فلنجی در این دستهبندی قرار میگیرند. به علاوه برخی از آنها نسبت به سایر محصولات پرکاربردتر هستند که عبارتند از:
-
پیچ خشکه
یکی از پیچهای پرکاربرد در صنعت، پیچ خشکه است که اغلب گرید 8.8 آن مورد استفاده قرار میگیرد. در کارهای سنگین که به مقاومت بالایی نیاز است، از این پیچ استفاده میکنند. این پیچ در مناطق مرطوب چندان کاربردی ندارد؛ زیرا در برابر خوردگی مقاومت کافی را از خود نشان نمیدهد. پیچ خشکه در دو دسته تمام رزوه و نیم رزوه قرار میگیرد.
-
پیچ شش گوش کلاس 9
این نوع پیچ که با نام HV شناخته میشود بیشتر در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده میگیرد. گل پیچ شش گوش کلاس 10.9 نسبت به دیگر پیچها بزرگتر است و همچنین روزه کوتاهتری دارد. بیشترین کاربرد پیچ HV شامل موارد زیر است:
- نصب تیرآهن
- اسکلههای فلزی
- پلهای فلزی
- ساخت ماشینآلات کشاورزی
- صنایع ماشینهای سنگین
- نیروگاهها
- پیچ شش گوش گالوانیزه با کلاسهای 9، 10.9، 12.9
از این نوع پیچ در مناطق مرطوب استفاده میکنند؛ زیرا یک لایه روی دارد که در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهد.
سخن آخر
همانطور که در این مقاله گفته شد، پیچهای شش گوش جنسهای مختلفی دارند و در اندازهها و طرحهای متنوعی ساخته میشوند؛ بنابراین میتوانند نیاز صنایع را برآورده کنند. تنوع این پیچها باعث میشود تا مشتریان برای پروژههای مختلفی که در مناطق مرطوب و یا گرم و خشک اجرا میشوند و یا در کارهای سنگین و سبک، نگرانی نداشته باشند؛ بنابراین هر کدام از صنایع بسته به عملکرد خود میتوانند پیچهای شش گوش مورد نظر را انتخاب کنند.
دیدگاهتان را بنویسید